RYŻ Z WARZYWAMI


Ryż gotowany w bulionie z warzywami i koncentratem pomidorowym. Do przygotowania z łatwo dostępnych składników, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. 
Suchy ryż podsmażamy z warzywami, mieszamy z koncentratem pomidorowym i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, aż ryż wchłonie całą wodę. Po lekkim przestygnięciu mieszamy z natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Przygotowany w ten sposób ryż będzie świetnym dodatkiem do warzyw, mięs czy ryb z grilla. 
Dobrze smakuje także na zimno.

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 180 g(1 szklanka) suchego ryżu długoziarnistego
  • 500 ml gorącego bulionu lub wody, np. z sosem sojowym
  • 5 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 łyżki oleju, np. ze słoiczka z pomidorami
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
DODATKOWO: 2 łyżki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, czerwoną i żółtą paprykę w większą kosteczkę. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i drobno siekamy, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 2 minuty. 
  • Dorzucamy czerwoną i żółtą paprykę oraz papryczkę chili, suszone pomidory i ryż. Smażymy 3 minuty.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy koncentrat pomidorowy i stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę (z sosem sojowym).
  • Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy ogień do minimalnego. Gotujemy 15-20 minut, bez otwierania i mieszania, aż ryż wchłonie całą wodę. 
  • Odstawiamy z ognia i zostawiamy na minimum 10 minut pod przykryciem (można dłużej). 
  • Dodajemy natkę pietruszki i opcjonalnie także sok z cytryny (najlepiej dolewać stopniowo) i prażone pestki słonecznika. Spulchniamy widelcem, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz