SOS DYNIOWY Z GRZYBAMI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ


Szybki sosik w jesiennych klimatach. Z leśnymi grzybami, dynią i zieloną soczewicą. Gotowany w bulionie, zabielany śmietanką. 
Do jego przygotowania możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych grzybów (polecam prawdziwki). Sprawdzą się także grzybki suszone, których dodajemy mniejszą ilość ( wcześniej należy je namoczyć).
Z dodatków sprawdzą się gotowane ziemniaczki lub ryż. Pasuje też mizeria z ogórków.
                                                                                                                                                                          
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 300 g dyni (użyłam hokkaido)
  • 150 g grzybów świeżych lub mrożonych (można użyć suszonych grzybów w ilości 50 g)
  • 1 cebula lub kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zielonej lub czerwonej soczewicy
  • kilka gałązek natki pietruszki (łodyżki i listki oddzielnie)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie woda + 1 łyżka bulionu ze słoiczka
  • 125 ml śmietany 30%
  • 25 g masła lub oleju
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili i kurkumy, 1 listek laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
                                                                                                                 
WYKONANIE
  • Świeże grzyby oczyszczamy / mrożonych grzybów nie trzeba rozmrażać / suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na minimum 1 godzinę do namoczenia (można na noc). Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości.
  • Kawałek dyni o wadze 300 g kroimy na mniejsze kawałki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
  • Soczewicę opłukujemy na sitku. Cebulę lub pora drobno kroimy. Czosnek kroimy w plastry. Łodyżki i listki natki pietruszki drobno siekamy - oddzielnie.
  • W szerokim rondlu rozgrzewamy masło lub olej. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek i łodyżki natki pietruszki. Smażymy na umiarkowanym ogniu, przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy dynię oraz grzyby ( suszone należy odsączyć, a płyn zachować), zieloną soczewicę, listek laurowy i ziele angielskie. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając przez 2 minuty. 
  • Dolewamy bulion lub wodę, np. z suszonych grzybów, jeśli takich użyliśmy (bez osadu z dna) i doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 30 minut, aż dynia będzie miękka. 
  • Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy płomień, dolewamy śmietankę i sok z ćwiartki cytryny. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  • Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz