KOTLETY RYŻOWE Z MARCHEWKĄ

Delikatne i pełne smaku kotleciki z ryżu i podduszonych na patelni warzyw: cebuli, czosnku, marchewki i papryki. 
 Łatwe i szybkie do przygotowania, szczególnie, gdy z wyprzedzeniem ugotujemy i ostudzimy ryż, lub wykorzystamy, ten pozostały z obiadu. 
Po wmieszaniu bułki tartej, najlepiej jest zostawić masę na kilkanaście minut, aby wchłonęła wilgoć i zespoliła całość. Dzięki temu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia.
Do podania polecam mizerię z ogórka,  surówkę z pora ( z majonezem) lub tartej marchewki. Kotleciki świetnie smakują też z gulaszem lub sosem pomidorowym, czy pieczarkowym.

SKŁADNIKI / 6 SZTUK
  • 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki lub/i łodyżki)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 jajko 
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (można dać więcej)
  • przyprawy: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano
DODATKOWO
  • 2 łyżki bułki tartej + 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju, do smażenia
WYKONANIE
  • Ugotowany i ostudzony ryż wkładamy do pojemnika malaksera.
  • Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, często mieszając.
  • Dodajemy marchewkę, paprykę i natkę pietruszki. Smażymy na małym ogniu, przez około 12 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą chili do smaku. Odstawiamy z ognia. Zostawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do pojemnika malaksera  i krótko rozmiksowujemy z ryżem. Próbujemy  i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
  • Dodajemy jajko, bułkę tartą i tarty ser. Rozdrabniamy na niezbyt gładką, kleistą  masę. Przekładamy do miseczki i jeśli mamy czas wstawiamy do lodówki. 
  • Na talerzu mieszamy 2 łyżki bułki tartej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy zgrabne burgery. Obtaczamy w panierce i smażymy na warstwie mocno rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Podajemy z mizerią lub ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz