MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE


Prosty przepis na drożdżowe bułeczki hamburgerowe. Delikatne
  i leciutkie, z mięciutką skórką na zewnątrz. 
Dobre do burgerów, a także jako codzienne pieczywo, np. do przygotowania domowych kanapek. Smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami.

Najlepsze w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem, będą dobre przez kilka kolejnych dni. Można przekroić i podgrzać na suchej patelni.
______________________________________________
SKŁADNIKI / 9 szt
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka 
  • 50 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko 
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru
DODATKOWO:  żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka oraz 2 łyżki nasion, np. siemienia lnianego, maku, sezamu, czarnuszki (lub dowolnej mieszanki)
_______________________________________________
WYKONANIE
  • Mleko podgrzewamy w rondelku, aż będzie lekko ciepłe. 
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Dolewamy 150 ml letniego mleka. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i jajko.  Miksujemy 5 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub zagniatamy ręcznie (ciasto będzie kleiste, tak ma być).
  • Pod koniec dodajemy po kawałku miękkie masło,  kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Po dodaniu ostatniego kawałka, miksujemy/zagniatamy jeszcze 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży - będzie elastyczne i gładkie.
  • Wierzch oprószamy mąką i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Lekko natłuszczamy, luźno przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów (powinno mocno urosnąć).
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i formujemy wałek. Dzielimy go na 9 równych części, i z każdej, w oprószonych mąką dłoniach, formujemy zgrabne bułeczki.
  • Układamy na blaszce z zachowaniem odstępów ( po 3 bułeczki w 3 rzędach), lekko spłaszczamy i luźno przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • W połowie czasu wyrastania, zaczynamy nagrzewać piekarnik, do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy na blat, studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz