KLASYCZNA PASTA JAJECZNA


Podstawowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem i majonezem. Prosta i pyszna.
Kluczem do jej sukcesu są perfekcyjnie ugotowane jajka. Gotujemy je nie dłużej niż 5-6 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie lekko studzimy i kroimy w drobną kosteczkę - można rozgnieść widelcem. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. 
Pastę można podawać oddzielnie, w miseczce obok pieczywa lub bezpośrednio na świeżych, czy opieczonych kromkach chleba lub bułki.
Jajka można ugotować 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Im świeższych jajek użyjecie, tym lepiej będą się obierać po ugotowaniu.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Jajka wkładamy do rondelka i zalewamy zimną wodą, tak, aby w całości je przykryła. Stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 5-6 minut (woda, cały czas powinna mocno wrzeć), odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Zbijamy skorupki i zostawiamy na 1 minutę. Obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy majonez, posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • Podajemy w salaterce obok pieczywa lub od razu układamy na pieczywie. Można udekorować świeżym koperkiem, plasterkami rzodkiewki, świeżymi kiełkami lub dodatkowym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz