MAŚLANE BUŁECZKI IMPREZOWE



Mini bułeczki drożdżowe - miękkie, puszyste i lekkie.  Bogate w smaku, bo przygotowane z ciasta z dodatkiem masła i jajek. Po uformowaniu i napuszeniu, dodatkowo posypane sezamem lub nasionami chia (lub makiem).  
Są dosyć małe, dzięki czemu nadają się na imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza. 
Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą świetne do domowych burgerów  lub do przygotowania zdrowych kanapek.

SKŁADNIKI / 40 małych bułeczek lub 9 dużych bułek 
  • 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml letniego mleka lub wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • nasiona chia, sezam lub mak  do posypania
  • oliwa do natłuszczenia 
WYKONANIE
  • Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone.  Dodajemy cukier , 2 łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy 150 ml letniego mleka lub wody. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek), dolewamy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko lub wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut. 
  • Podczas miksowania, dodajemy po kawałku miękkie masło, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec ciasto powinno odchodzić od ścianek dzieży, być gładkie, lśniące i elastyczne. 
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą lub lniana ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, np. w pobliżu grzejnika.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy zgrabny wałek. Nożem odcinamy po kawałku ciasta i zawijając pod spód formujemy zgrabne bułeczki.
  • Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch natłuszczamy niewielką ilością oliwy i luźno przykrywamy arkuszem folii spożywczej. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • Na 15 minut przed końcem wyrastania zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż będą złociste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz