BIGOS WEGETARIAŃSKI

Ciemny, brązowy bigos wegetariański - idealny na wigilijną kolację. Jego tajemnicą jest długie i powolne gotowanie, a następnie mrożenie lub schładzanie i ponowne podgrzewanie na małym ogniu.
Bigos należy schłodzić i wstawić na noc do lodówki lub wynieść w zimne miejsce np. do garażu. Następnego dnia podgrzać i znów schodzić. Czynność tę powtarzać przez trzy kolejne dni. Po ostatnim podgrzaniu i dokładnym zagotowaniu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i trzymać w lodówce przez maksymalnie tydzień. Lub schłodzić, przełożyć do strunowych woreczków i zamrozić. Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku.  
Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych.
______________________________________________

SKŁADNIKI
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 250-500 g grzybów leśnych mrożonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami)
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy
  • 40 g suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody (najlepiej z sosem sojowym lub ekologiczną warzywną kostką bulionową)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYPRAWY
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 kulki jałowca
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól
_______________________________________________
WYKONANIE
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę  opłukujemy na sicie. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  • W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodajemy cebulę i marchewkę. Smażymy, na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut. Często mieszamy, nie rumienimy.
  • Dodajemy grzyby oraz soczewicę, a po chwili także suszoną żurawinę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy. Smażymy 3 minuty, często mieszając. 
  • Wlewamy czerwone wino i chwilę odparowujemy.
  • Dolewamy bulion lub wodę oraz sos sojowy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1-2 godziny, aż większość płynu odparuje. Można chwilę pogotować bez przykrycia, gdyby pozostało dużo płynu (lub zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody. Po dodaniu mąki zagotować) .
  • Dodajemy natkę pietruszki, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz