Pyszne i efektowne ciasto w którym smaki i tekstury świetnie się uzupełniają i tworzą naprawdę zgrane połączenie.
Dwa cieniutkie i kruche blaty ciasta pieczone z dżemem z czarnej porzeczki i lekką piankową bezą. Na koniec przełożone delikatnym kremem maślano-budyniowym z wanilią. 
Ciasto nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zrobienia. Dobrze się przechowuje, jest podzielne i zawsze wszystkim smakuje. 
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI SPÓD
- 300 g mąki pszennej
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżka cukru pudru lub zwykłego cukru lub ksylitolu
 - 200 g masła, zimnego
 - 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
 - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
 
- 500 ml mleka
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki cukru lub ksylitolu
 - 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
 - 200 g masła, miękkiego
 - ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
 
BEZA
- 6 białek
 - 300 g cukru (1 i 1/2 szklanki)
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - opcjonalnie: 4 łyżki płatków migdałów
 
WYKONANIE 
- KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
 - Do miseczki odlewamy 125 ml mleka, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz żółtka i wanilię. Mieszamy do połączenia.
 - W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko, dodajemy mleko z mąką i żółtkami (dokładnie wymieszane). Cały czas mieszając, zagotowujemy i gotujemy 1 minutę. Odstawiamy z ognia. Dokładnie studzimy.
 - Miękkie masło ucieramy, aż będzie jasne i puszyste (minimum 5 minut).
 - Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu ( w krótkich odstępach czasu). Na koniec powinniśmy otrzymać gładki i lśniący krem*.
 - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 22x35 cm (lub blachę z wyposażenia piekarnika) smarujemy masłem.
 - SPÓD: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dzieży miksera lub na stolnicę. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruche, gładkie ciasto. Formujemy kulę i dzielimy na 2 równe części.
 - Jedną część wkładamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia, na wielkość spodu blaszki lub na wymiar 22x35 cm. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Wraz z papierem przenosimy do formy. Smarujemy połową dżemu porzeczkowego.
 - Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
 - W międzyczasie w ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi płat ciasta.
 - Redukujemy temperaturę w piekarniku do 150 stopni C i włączamy termoobieg.
 - BEZA: Metalową lub szklaną miskę przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym octem lub sokiem z cytryny. Wlewamy 3 białka i dodajemy małą szczyptę soli. Ubijamy na dużych obrotach miksera, na lekko sztywną pianę.
 - Cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier (łącznie 150 g). Kolejną partię dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą i gdy nie będzie widać drobinek cukru (w razie wątpliwości można odrobinę piany rozetrzeć między palcami). Nie przyspieszamy tego procesu.
 - Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość, być puszysta, lekka i lśniąca. Bez wyczuwalnych i widocznego cukru.
 - Miksując dosypujemy mąkę i krótko miksujemy. Rozprowadzamy na 1 upieczonym blacie i posypujemy 2 łyżkami płatków migdałów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
 - W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugą bezę.
 - Na paterze układamy pierwszy blat ciasta z bezą i wykładamy cały krem. Rozprowadzamy równą warstwą i przykrywamy drugim blatem. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
 
*Zdarza się, że krem budyniowy zwarzy się, wówczas należy chwilkę podgrzać go w kąpieli wodnej (miska z kremem ustawiona nad garnkiem z gotującą się, niewielką ilością wody). Podgrzewamy krótko, tylko do uzyskania gładkiej konsystencji. 





Dobre ciasto zawsze spoko! Dzięki za przepis. Zobaczcie sobie też kawy od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_EKSPRESY-DO-KAWY-162.html
OdpowiedzUsuń