NAJLEPSZA OWSIANKA

Kremowa i aksamitna owsianka, ugotowana do miękkości na wodzie, a następnie krótko podgrzana z mlekiem (najlepiej kokosowym, jest najbardziej kremowe). Delikatnie dosłodzona miodem i podana z sezonowymi owcami oraz chrupiącymi płatkami migdałów. 
Jeśli lubicie bardziej gęste owsianki, zredukujcie ilość dodanej wody i mleka (1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki mleka). 

SKŁADNIKI / 1 PORCJA
  • 1/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych, górskich)
  • 2/3 szklanki wody 
  • mała szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego / innego roślinnego lub zwykłego mleka krowiego
  • 1 łyżeczka miodu / cukru / ksylitolu
DO PODANIA: borówki, maliny, truskawki, plasterki banana (skropione sokiem z cytryny), płatki migdałów (uprażone na suchej patelni)

WYKONANIE 
  • Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy małą szczyptę soli.
  • Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu, przez 5 minut, aż płatki wchłoną większość wody.
  • Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy z ognia, mieszamy z miodem i przekładamy do miseczki.
  • Gęstość owsianki regulujemy mlekiem.
  • Podajemy z owocami i płatkami migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz