ZUPA SOCZEWICOWA Z CURRY

Pożywna, zdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w postaci mleka kokosowego i curry w proszku.
 Idealna, gdy najdzie nas ochota na lekką odmianę od tradycyjnych smaków. Polecam do wypróbowania.

SKŁADNIKI / 6 PORCJI
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 cebula lub kawałek pora (biała i jasnozielona część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 1 marchewka
  • plaster selera
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody (np. z ekologiczną kostką warzywną)
  • 400 g (1puszka) pomidorów
  • 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30%
  • PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać mniej, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, curry w proszku, kurkumy, szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
  • Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę. Cebulę (lub pora) i czosnek drobno siekamy. 
  • Soczewicę płuczemy na sicie.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek. Smażymy, często mieszając, na umiarkowanym ogniu, przez 2 minuty.
  • Dodajemy marchewkę, ziemniaki i seler. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i soczewicę. Po chwili, stopniowo, dolewamy bulion lub wodę.
  • Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut.
  • Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i gotujemy 5 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę i wsypujemy natkę pietruszki. Gotujemy 2 minuty.

1 komentarz: