RYŻ SMAŻONY Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Szybkie do zrobienia danie (wszystko podsmażamy na jednej patelni), do którego nie potrzeba wyszukanych składników. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jest dobre do odgrzewania w kolejnych dniach lub do zabrania do pracy.
Przygotowany w ten sposób ryż, najczęściej podaję z plastrem grillowanego sera halloumi lub tofu.  Można posypać pokruszoną fetą lub podać jako dodatek do grillowanych, smażonych czy pieczonych mięs i ryb. 
Warto do tej potrawy ugotować wcześniej ryż lub - jeszcze lepiej - wykorzystać ten pozostały z obiadu. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/2 puszki ugotowanej soczewicy, można dać więcej / użyłam takiej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki oleju, np. ze słoiczka z pomidorami
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 gałązki natki pietruszki, listki i łodyżki oddzielnie
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sok z ćwiartki cytryny
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
  • Soczewicę odsączamy na sicie. Suszone pomidory, świeżego pomidora i czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Łodyżki i listki, oddzielnie siekamy.
  • Na patelni szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i łodyżki natki pietruszki. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając.
  • Dodajemy czosnek, paprykę oraz suszone i świeże pomidory. Doprawiamy do smaku i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dorzucamy ryż i odsączoną soczewicę, a po chwili także słonecznik i posiekane listki natki pietruszki. 
  • Skrapiamy cytryną ( jeśli obawiacie się kwaśnych smaków, sok można dodawać stopniowo). Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Można posypać kolendrą i podać z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz