RAITA


Raita to klasyka kuchni indyjskiej. Rodzaj dipu na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. W mojej wersji także z odrobiną mieszanki przypraw - garam masala i tartym imbirem. 
Raitę najczęściej podaję jako dodatek do sosów curry, choć świetnie smakuje także z chlebkiem pita lub naan oraz pieczonym ziemniaczkami. Wzbogaca smak smażonych i grillowanych mięs. Stanowi kontrast dla ostrych posiłków.
Przyprawę garam masala możecie zastąpić mieszanką sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego.
___________________________________
SKŁADNIKI
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1/4 dużego ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • garść listków kolendry
  • garść listków mięty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru pudru
______________________________________
WYKONANIE
  • Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i ostrym nożem wykrajamy gniazda nasienne. Pozostałe kawałki ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miseczki, lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odsączamy z nadmiaru wody, przekładamy do salaterki. 
  • Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Miętę i kolendrę zgrubnie siekamy. Przekładamy do miski z ogórkiem. 
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przed podaniem skrapiamy oliwą i oprószamy odrobiną przyprawy garam masala. Można posypać świeżą kolendrą.
  • Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz