WEGAŃSKIE SPAGHETTI BOLOGNESE (Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ)

Roślinna wersja znanego włoskiego sosu bolognese. Podstawą są tu rozdrobnione i dokładnie wysmażone warzywa - marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek oraz soczewica. Wszystko ugotowane w czerwonym winie oraz bulionie z dużą ilością koncentratu pomidorowego oraz opcjonalnie, także z pomidorami z puszki. Całość doprawiona suszonym oregano, rozmarynem i szczyptą chili w proszku lub płatkach.
Czynności podsmażania warzyw nie należy pomijać.  Powinniśmy wykonywać ją cierpliwie i dokładnie, uważając, aby nie przypalić warzyw, lecz tylko delikatnie je zezłocić (uzyskać drobne, ładnie zrumienione kawałki).
Gotowy, gorący sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy tartym parmezanem, lub w wersji wegańskiej jego roślinnym zamiennikiem.
Sosik można zapasteryzować: gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików (np. wyjętych prosto ze zmywarki), zakręcamy i na 30 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C  - bez termoobiegu.
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • opcjonalnie - 2 suszone grzybki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego ( u mnie woda + 2 łyżki bulionu ze słoiczka)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie - 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki suszonego oregano, 1 listek laurowy, szczypta chili w proszku lub płatkach, 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
DO PODANIA: tarty parmezan, bazylia
WYKONANIE
  • Marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy. Seler naciowy dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa rozmiksowujemy w malakserze lub drobno kroimy (wszystkie warzywa oprócz selera naciowego można zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
  • Suszone grzyby płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do napęcznienia, odsączamy, kroimy w drobną kosteczkę.
  • W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy rozdrobnione warzywa. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez 20 minut, aż znacznie zmniejszą objętość i lekko się zezłocą. Co jakiś czas mieszamy i zdrapujemy je łopatką. Można podlać niewielką ilością wody lub bulionu.
  • Dodajemy soczewicę i suszone grzyby. Doprawiamy solą (nie za dużo, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką. Wrzucamy listek laurowy.
  • Wlewamy czerwone wino i wygotowujemy 2 minuty na większym ogniu. Często mieszamy.
  • Dodajemy 2 szklanki gorącego bulionu, zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 30 minut.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostały bulion oraz pomidory z puszki, jeśli używamy.   Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień. Gotujemy 30 minut, aż sos zagęści się, a soczewica będzie zupełnie miękka. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy z natką pietruszki.
  • Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz