BARSZCZ UKRAIŃSKI Z POMIDORAMI I CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Pełna warzyw, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na przeziębienie, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciężkiego, a potrzebujemy wzmocnienia i regeneracji.
Taki barszczyk przygotujecie w mniej niż 40 minut. Nie jest zabielany śmietaną, więc można przygotować większą porcję i część zupki zawekować.
Jeśli nie macie ugotowanego wcześniej bulionu/rosołu, możecie użyć gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka (np. takiego) lub ekologiczną kostką rosołową.
Najchętniej podaję go z ziemniaczkami puree (ugniecionymi z podsmażoną na rumiano cebulką) i kleksem kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej należy pominąć).

SKŁADNIKI / 6 PORCJI
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 duże buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu, np.warzywnego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków
DO PODANIA: kwaśna śmietana, puree z ziemniaków* 
WYKONANIE
  • Cebulę w łupinakch kładziemy na małym palniku i opalamy nad ogniem, Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplastry, seler w małą kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie.   
  • W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa, opaloną cebulę oraz soczewicę. Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. 
  • Smażymy 5 minut, na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. 
  • W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do garnka z warzywami  i zalewamy bulionem. 
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 15 minut (zupa powinna tylko lekko "pyrkać"). 
  • Dodajemy pomidory z puszki,  starty na tarce czosnek i suszony majeranek. Ponownie przykrywamy i gotujemy 10 minut. 
  • Na koniec dolewamy sok z cytryny lub zakwas buraczany. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, np. dodając więcej soli lub czosnku.
  • Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i ziemniaczkami puree z cebulką
* Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy, aż będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, ponownie przekładamy do garnka i ugniatamy z podsmażoną na oleju cebulką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz