TOFU PO KOREAŃSKU

Inspirowane kuchnią koreańską, wegetariańskie (w wersji wegańskiej miód zastępujemy cukrem trzcinowym) danie z tofu w roli głównej.  Dobre na ciepło i na zimno. Można odgrzać w kolejnym dniu.  
Najlepiej smakuje z ryżem i opcjonalnie także z surówką z kapusty pekińskiej lub ugotowanym na parze brokułem.
 Pokrojone na kawałki tofu doprawiamy do smaku, obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano, a na koniec krótko gotujemy w pysznym gęstym i kleistym sosie, przygotowanym na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego i ketchupu. 
Danie jest proste i szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej zaopatrzycie się w potrzebne składniki.
Aby uzyskać grubszą panierkę, pokrojone w kostkę tofu najpierw obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Dalej postępujemy jak w przepisie.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 200 g tofu naturalnego, użyłam takiego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej / kukurydzianej / pszennej
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku i suszonego czosnku 
  • 3 łyżki oleju, np. kokosowego 
DODATKOWO
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
SOS
  • 2 płaskie łyżki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 płaskie łyżki oleju sezamowego
  • 2 płaskie łyżki ketchupu
  • 2 płaskie łyżki miodu lub brązowego cukru (można dać mniej)
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny/limonki)
DO PODANIA: Ugotowany na sypko ryż, posiekany szczypiorek, uprażony na suchej patelni sezam

WYKONANIE 
  • Tofu lekko odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem.
  •  Przed samym smażeniem obtaczamy w mące ziemniaczanej/kukurydzianej lub pszennej
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na cienkie plasterki.
  • W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
  • Na patelni o wysokich rantach rozgrzewamy olej. Wkładamy opanierowane tofu i smażymy po 1 minucie z każdej strony, aż przyrumieni się i będzie chrupiące. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Na tę samą patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek (można dodać więcej oleju, jeśli jest taka potrzeba). Smażymy na średnim ogniu, przez 3 minuty, często mieszając, aż cebula zmięknie. Uważamy, aby nie przypalić czosnku.
  • Wlewamy składniki sosu i zagotowujemy. Dodajemy obsmażone tofu i dusimy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  •  Podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz