KANAPKA Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE


Chrupiące grzanki z delikatną i pyszną pastą z awokado oraz  jajkiem gotowanym w wodzie bez skorupki. Dla zaostrzenia smaku, oprószone płatkami chili. Tylko tyle i aż tyle.
Takie kanapeczki będą idealne na weekendowe zdrowe śniadanko lub elegancką, pyszną kolację.
Pamiętajcie, że awokado użyte do tego przepisu powinno być miękkie i dojrzałe, takie które z łatwością da się rozgnieść widelcem.
Jajka gotujemy 3 minuty, do momentu ścięcia się białka, przy równoczesnym zachowaniu płynnego żółtka. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Z mojego doświadczenia wynika, że jajeczka tym lepiej się udadzą, im świeższych jajek  użyjemy - będą lepiej trzymały formę i nie postrzępią się podczas gotowania.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

  • 2 kromki chleba, np. żytniego na zakwasie, razowego 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • około 1 l wody
  • 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • opcjonalnie: posiekana mała szalotka lub/ i 1 mały ząbek czosnku starty na tarce
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy z lodówki, wbijamy do 2 kokilek lub filiżanek i zostawiamy do ocieplenia.
  • W niedużym garnku zagotowujemy około litr wody (na wysokość 7 -8 cm). Dodajemy łyżeczkę soli i octu winnego/ jabłkowego/soku z cytryny.
  • Łyżką tworzymy lekki wir i delikatnie przelewamy do niego 1 jajko z naczynia. 
  • Gotujemy 3 minuty, na średnim ogniu, po czym łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 
  • W ten sam sposób gotujemy drugie jajko.
  • Przed samym podaniem, jajka można podgrzać, wkładając na 1 minutę  do gorącej wody.
  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i dużą łyżką wydrążamy miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny 1 łyżkę oliwy oraz starty czosnek lub/i szalotkę, jeśli używamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgniatamy widelcem.  
  • Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny.
  • Kromki chleba smarujemy z obu stron oliwą i opiekamy na suchej patelni, po około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.
  • Na każdej kromce kładziemy grubą warstwę pasty z awokado i ciepłe jajko w koszulce. 
  • Oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy płatkami chili, jeśli używamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz