BARSZCZ Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOCZEWICĄ


Rozgrzewający, sycący barszcz czerwony z dużą ilością korzeniowych warzyw, pieczonymi burakami oraz soczewicą z puszki. 
Ugotowałam go na bulionie warzywnym ( jeśli nie mamy domowego bulionu, można się wspomóc 2-3 łyżkami bulionu ze słoiczka), ale sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut, porcję ulubionego mięsa, np. ćwiartkę z kurczaka lub żeberka. Następnie dodajemy wszystkie warzywa (bez buraków) oraz przyprawy. Gotujemy 30 minut i dalej postępujemy jak w przepisie.  Gęstość zupy regulujemy bulionem.
Zupę można zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około tydzień.

SKŁADNIKI / 8 PORCJI
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pieczone buraki*
  • 3 średnie  ziemniaki
  • kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część)
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • 1/2 puszki soczewicy
  • 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina
  • 2 l bulionu
  • 4 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków / można dać więcej
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
* Buraki myjemy, wkładamy do żaroodpornej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach C, bez termoobiegu, aż będą miękkie, a wbity widelec miękko zagłębi się w miąższu. Odstawiamy do przestygnięcia.

DO PODANIA: jogurt naturalny (zwykły lub kozi) lub kwaśna śmietana , posiekany koperek

WYKONANIE
  • Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę.
  • Upieczone buraki  obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Pora dokładnie opłukujemy. Kroimy na 2-3 kawałki.
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu, 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodajemy starte warzywa i kawałki pora. Smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, aby nie przypalić.
  • Dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Smażymy 3 minuty.
  • Zwiększamy ogień i dolewamy wino. Chwilę wygotowujemy. 
  • Dolewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Łyżką cedzakową wyławiamy pora.
  • Dodajemy starte buraki i soczewicę z puszki. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, przez około 5 minut, nie doprowadzając do zagotowania.
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny lub zakwas z buraków oraz posiekany koperek. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. solą, pieprzem, majerankiem (jeśli mamy, możemy dodać trochę sosu sojowego).
  • Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany. Posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz