SZARLOTKA NAJLEPSZA

Przepyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Idealna pod względem słodyczy, z dużą ilością owoców. Dobra na ciepło jak i na zimno. 
Spód jest kruchutki, delikatny, a jabłka mięciutkie i rozpadające się. 
Ciasto dobrze się przechowuje i długo pozostaje świeże. Trzymamy je na blacie w pojemniku z pokrywą lub w formie, przykryte lnianą ściereczką. Przed podaniem można podgrzać w piekarniku.
----------------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / na formę o wymiarach 20x30 cm
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru / można dać mniej lub pominąć jeśli jabłka są słodkie
WYKONANIE
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozdrabniamy w dłoniach do otrzymania kruszonki. 
  • Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników w gładkie ciasto. 
  • Oprószamy mąką, formujemy kulę i dzielimy na 2 równe części. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Formę o wymiarach 20x30 cm, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry. Wkładamy do szerokiego rondla lub na patelnię z wysokim rantem. 
  • Smażymy na średniej mocy palnika, przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W połowie smażenia dodajemy cukier i cynamon.
  • Jeden kawałek ciasta wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożyczej i rozwałkowujemy na wielkość spodu formy.
  • Odklejamy folię, która jest na wierzchu i przenosimy ciasto do formy, tak, aby folia, która pozostała, znalazła się na górze. Odklejamy ją, a spód dziurkujemy widelcem. 
  • Wykładamy jabłka, na wierzch ścieramy drugą część ciasta (na tarce o dużych oczkach). Ciasto można także cieniutko rozwałkować pomiędzy arkuszami folii i ułożyć na wierzchu.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz