BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE

Leciutkie jak piórko bułeczki z mąki orkiszowej (u mnie typ 1850, ale może być niższy). Dzięki dodatkowi masła i żółtek są niesamowicie delikatne, pulchniutkie i mięsiste zarazem. Będą świetne na śniadanie lub jako bułeczki do burgerów. 
Ciasto należy wyrabiać długo i cierpliwie.  Na początku jest trochę luźne, ale po około 10 minutach wyrabiania mikserem (z końcówką w postaci haka), zrobi się elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od ścianek miski. Najlepiej nie dosypywać mąki, a raczej wydłużać czas wyrabiania. 
Ważne jest także długie wyrastanie ciasta, które powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Uformowane bułeczki przed wstawieniem do pieca także powinny mieć czas na napuszenie. W połowie czasu wyrastania, można zacząć rozgrzewać piekarnik.
Tak więc, aby cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętymi i leciutkimi bułkami,  musimy uzbroić się w cierpliwość. Jednak powiadam Wam, naprawdę warto;-)

SKŁADNIKI / 9 sztuk
  • 200 g mąki pszennej, np. chlebowej typ 720 lub niższy
  • 200 g mąki orkiszowej, np. typ 1850 lub niższy
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i mąkę orkiszową. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i żółtka. 
  • Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, będzie elastyczne, lśniące i gładkie. 
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Kroimy go na 9 równych części, po około 90 g każda. 
  • Z każdej kulki ciasta, w oprószonych mąką dłoniach, formujemy zgrabne bułeczki (zaciągając ciasto z wierzchu pod spód). 
  • Układamy na blaszce z zachowaniem odstępów.  Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny podwoić swoją objętość.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy na blat. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz