BISZKOPT KAKAOWY

Pyszny, leciutki biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnemu wymieszaniu piany z mąką. Można upiec go dwa dni przed planowanym użyciem i do tego czasu przechowywać pod przykryciem, na kuchennym blacie. 
Polecam na wszelkie rodzinne uroczystości.
--------------------------------------
SKŁADNIKI/ tortownica 24 cm
  • 7 jajek (M)
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki (40 g) gorzkiego kakao
WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Przed samym użyciem białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek.
  • Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Boków nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu.
  • Mąkę i kakao przesiewamy do miski.
  • Białka ubijamy na lekko sztywna pianę. Cały czas miksując dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość, być gęsta, sztywna i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i w 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę z kakao.  Mieszamy krótko, na niskich obrotach miksera lub rózgą /szpatułką (np. kreśląc ósemki), tak, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany. 
  • Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy 30 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia. 
  • Boki zimnego biszkoptu obkrajamy nożykiem i odpinamy obręcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz