BISZKOPT KAKAOWY


Pyszny, leciutki biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnemu wymieszaniu piany z mąką. Można upiec go 1-2 dni przed planowanym użyciem i do tego czasu przechowywać pod przykryciem, na kuchennym blacie. 
Polecam na wszelkie rodzinne uroczystości.

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Przed samym użyciem białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek.
  • Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Boków niczym nie smarujemy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu.
  • Mąkę i kakao przesiewamy do miski.
  • Białka ubijamy na lekko sztywna pianę. Cały czas miksując dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość, być gęsta, sztywna i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy 2 minuty.
  • Wyłączamy mikser i w 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę z kakao.  Mieszamy rózgą lub szpatułką (np. kreśląc ósemki), tak, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany. 
  • Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy 30-35 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia. 
  • Boki zimnego biszkoptu obkrajamy nożykiem. Odpinamy obręcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz