Pyszna wegańska paella z dużą ilością warzyw: cukinią, kolorową papryką, świeżymi pomidorami, selerem naciowym, marchewką i czarnymi oliwkami. Pełna smaku dzięki dodatkowi wytrawnego białego wina i jarzynowego bulionu z szafranem. Przed podaniem skropiona oliwą wymieszaną ze startym czosnkiem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Serwowana z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Całe danie przygotujecie na jednej patelni w mniej niż 30 minut. Można dodać pokrojoną pierś kurczaka lub kiełbaskę chorizo, jeśli lubimy (podsmażamy je w pierwszej kolejności, a następnie postępujemy jak w przepisie).
_________________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory malinowe
- garść czarnych oliwek ze słoiczka
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 300 g ryżu arborio lub carnaroli
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu (użyłam wody z bulionem ze słoiczka)
- mała szczypta nitek szafranu (około 15)
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
DO PODANIA: listki z pęczka kolendry lub natki pietruszki, drobno posiekane i wymieszane ze startym na tarce 1 ząbkiem czosnku, 5 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu (można zblendować)
DODATKOWO: cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia
_____________________________________________________
WYKONANIE
- W rondelku umieszczamy bulion z nitkami szafranu i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy do zagotowania, redukujemy płomień i trzymamy pod przykryciem (bulion powinien lekko pyrkać). Przed samym użyciem przecedzamy przez sitko.
- Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, czosnek, marchewkę i seler naciowy w plasterki, cebulę w małą kosteczkę.
- Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), umieszczamy w misce lub rondelku i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, po czym odsączamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Kroimy w kostkę.
- Na dużej patelni o średnicy minimum 26 cm, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę lub olej.
- Dodajemy wszystkie warzywa (oprócz pomidorów i oliwek) i smażymy 7 minut, często mieszając. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Dolewamy wino i odparowujemy 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz ostrą, słodką i wędzoną papryką w proszku. Smażymy 2 minuty.
- Dosypujemy ryż i smażymy mieszając, przez kolejne 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy bulion. Zagotowujemy, redukujemy płomień do średniego i gotujemy bez mieszania 8 minut.
- Dodajemy oliwki i przykrywamy patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Gotujemy jeszcze 6 minut, na małym ogniu, bez mieszania i otwierania. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty.
- Przed podaniem polewamy oliwą kolendrową lub pietruszkową. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Serwujemy w głębokich talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz