PAELLA Z WARZYWAMI



Pyszna wegańska paella z dużą ilością warzyw: cukinią, kolorową papryką, świeżymi pomidorami, selerem naciowym, marchewką i czarnymi oliwkami. Pełna smaku dzięki dodatkowi wytrawnego białego wina i jarzynowego bulionu z szafranem. Przed podaniem skropiona oliwą wymieszaną ze startym czosnkiem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Serwowana z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Całe danie przygotujecie na jednej patelni w mniej niż 30 minut. Można dodać pokrojoną pierś kurczaka lub kiełbaskę chorizo, jeśli lubimy (podsmażamy je w pierwszej kolejności, a następnie postępujemy jak w przepisie). 
_________________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia 
  • po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory malinowe
  • garść czarnych oliwek ze słoiczka
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 300 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu (użyłam wody z bulionem ze słoiczka)
  • mała szczypta nitek szafranu (około 15)
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
DO PODANIA: listki z pęczka kolendry lub natki pietruszki, drobno posiekane i wymieszane ze startym na tarce 1 ząbkiem czosnku, 5 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu (można zblendować)
DODATKOWO: cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia
_____________________________________________________
WYKONANIE
  • W rondelku umieszczamy bulion z nitkami szafranu i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy do zagotowania, redukujemy płomień i trzymamy pod przykryciem (bulion powinien lekko pyrkać). Przed samym użyciem przecedzamy przez sitko.
  • Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, czosnek, marchewkę i seler naciowy w plasterki, cebulę w małą kosteczkę.
  • Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), umieszczamy w misce lub rondelku i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, po czym odsączamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Kroimy w kostkę.
  • Na dużej patelni o średnicy minimum 26 cm, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę lub olej. 
  • Dodajemy wszystkie warzywa (oprócz pomidorów i oliwek) i smażymy 7 minut, często mieszając. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  • Dolewamy wino i odparowujemy 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz ostrą, słodką i wędzoną papryką w proszku. Smażymy 2 minuty.
  •  Dosypujemy ryż i smażymy mieszając, przez kolejne 2 minuty.  Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy bulion. Zagotowujemy, redukujemy płomień do średniego i gotujemy bez mieszania 8 minut.
  • Dodajemy oliwki i przykrywamy patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Gotujemy jeszcze 6 minut, na małym ogniu, bez mieszania i otwierania. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty.
  • Przed podaniem polewamy oliwą kolendrową lub pietruszkową. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Serwujemy w głębokich talerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz