RAZOWY CHLEBEK BANANOWY

Chlebek bananowy, upieczony w całości z mąki pszennej razowej. Wilgotny, puszysty, o lekko korzennym aromacie. Z bakaliami i odrobiną pokruszonej gorzkiej czekolady. Naprawdę pyszny. Będzie świetnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Jeśli posiadacie większą formę, np.9x27 cm, należy podwoić ilość składników. Czas pieczenia pozostanie bez zmian. 

______________________________________

 SKŁADNIKI / FORMA KEKSOWA 20x7 cm (mierzona po dnie)

  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej razowej/pełnoziarnistej
  • mała szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub po 1/2 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, goździków
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki pokrojonych daktyli/ suszonych wiśni/ rodzynek/pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan/włoskich/laskowych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki oliwy/oleju/roztopionego masła
  • 1/4 szklanki syropu klonowego/miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 dojrzałe banany
WYKONANIE
  • Formę keksową o wymiarach 20x8 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C bez termoobiegu.
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, cukier , przyprawę do piernika oraz orzechy i suszone owoce. Dokładnie mieszamy.
  • Banany obieramy ze skóry. Jednego banana kroimy wzdłuż na plastry. Odkładamy 3 długie plastry ze środka (udekorujemy nimi wierzch ciasta). Pozostałe, mniejsze kawałki wkładamy do miski, dodajemy pokrojonego na kawałki całego banana i rozgniatamy widelcem. Dodajemy  jogurt, oliwę, syrop klonowy i jajko. Blendujemy na lub mieszamy łyżką, do połączenia.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub łyżką, krótko, tylko do połączenia składników.
  • Masę wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut. Wyjmujemy i zostawiamy w formie na 5 minut. Następnie wyjmujemy na kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz