Chlebek bananowy, upieczony w całości z mąki pszennej razowej. Wilgotny, puszysty, o lekko korzennym aromacie. Z bakaliami i odrobiną pokruszonej gorzkiej czekolady. Naprawdę pyszny. Będzie świetnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Jeśli posiadacie większą formę, np.9x27 cm, należy podwoić ilość składników. Czas pieczenia pozostanie bez zmian.
______________________________________
SKŁADNIKI / FORMA KEKSOWA 20x7 cm (mierzona po dnie)
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej razowej/pełnoziarnistej
- mała szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub po 1/2 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, goździków
- opcjonalnie: 2-3 łyżki pokrojonych daktyli/ suszonych wiśni/ rodzynek/pokrojonej gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan/włoskich/laskowych
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oliwy/oleju/roztopionego masła
- 1/4 szklanki syropu klonowego/miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 dojrzałe banany
WYKONANIE
- Formę keksową o wymiarach 20x8 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C bez termoobiegu.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, cukier , przyprawę do piernika oraz orzechy i suszone owoce. Dokładnie mieszamy.
- Banany obieramy ze skóry. Jednego banana kroimy wzdłuż na plastry. Odkładamy 3 długie plastry ze środka (udekorujemy nimi wierzch ciasta). Pozostałe, mniejsze kawałki wkładamy do miski, dodajemy pokrojonego na kawałki całego banana i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, oliwę, syrop klonowy i jajko. Blendujemy na lub mieszamy łyżką, do połączenia.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub łyżką, krótko, tylko do połączenia składników.
- Masę wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut. Wyjmujemy i zostawiamy w formie na 5 minut. Następnie wyjmujemy na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz