Delikatne placuszki z tartej cukinii, sera feta i suszonych pomidorów. Doprawione czosnkiem i szczyptą chili. Krótko smażone do lekkiego zrumienienia, a następnie podane z lekko pikantnym dipem na bazie majonezu i sosu sriracha. Dobrze smakują także z ricottą lub sosem pieczarkowym.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI
- 300 g cukinii
- 80 g prawdziwej fety
- 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju/oliwy
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych orzechów, np. nerkowca, włoskich, laskowych lub pestek dyni
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, szczypta chili
SOS : 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka sosu sriracha, 1 łyżka ketchupu
WYKONANIE
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy na sicie do odsączenia, na minimum 30 minut. Od czasu do czasu dociskamy łyżką, aby pozbyć się jak najwięcej płynu. Przekładamy do miski.
- Czosnek ścieramy na tarce, suszone pomidory i natkę pietruszki (łodyżki i listki) drobno siekamy i dodajemy do miski z cukinią. Wprost do miski kruszymy też fetę i dosypujemy orzechy lub pestki dyni. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Na patelni, dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Lekko rozpłaszczamy i smażymy po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, do lekkiego zrumienienia.
- Podajemy z sosem (wszystkie składniki mieszamy w miseczce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz