Gofry z tego przepisu są bardzo delikatne, leciutkie, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej przygotowuję je latem i podaję z sezonowymi, świeżymi owocami oraz domową bitą śmietaną. Sama bardzo lubię minimalistyczną ich wersję, tylko z dodatkiem cukru pudru, co pozwala w pełni docenić ich kruchość. Polecam
____________________________________
SKŁADNIKI / 12 sztuk
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła (1/2 szklanki masła roztopionego lub dobrego oleju roślinnego)
- szczypta soli
________________________________________
WYKONANIE
- Gofrownicę, najlepiej taką powyżej 1200 W rozgrzewamy do maksymalnej mocy.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy na niskich obrotach miksera na jednolitą masę.
- Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostałe mleko i roztopione masło.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cista. Mieszamy delikatnie i krótko, uważając, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
- Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i wykładamy na rozgrzaną gofrownicę. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy około 3-4 minuty, po wyjęciu studzimy na metalowej kratce.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy domową konfiturą lub podajemy z dodatkiem bitej śmietany, jagód, truskawek, malin.
wypróbuje ten przepis chetnie bo na razie wychodziły mi GUMOWE gofry a nie chrupiące...:))
OdpowiedzUsuńAby gofry wyszły chrupiące ważnych jest wiele czynników :
Usuńdokładne ubicie piany którą dodajemy do ciasta,
odpowiednio długie pieczenie,
studzenie na kratce.
Gofrownica, najlepiej taka o mocy 1700 W powinna być maksymalnie rozgrzana.
Im gofrownica ma większą moc, tym lepsze gofry otrzymamy
Jeśli mamy gofrownicę o słabszej mocy przed każdym kolejnym gofrem należy podgrzewać ją kilka minut.
Gofry są doskonałe!! Właśnie się objadamy :)
OdpowiedzUsuńGofry fantastyczne.. wyszły chrupiące i delikatne pomimo, że moja gofrownica ma tylko 1000 W. Zamiast masła dałam olej :)
OdpowiedzUsuńA co robimy z roztopionym masłem?
OdpowiedzUsuńDodajemy do mąki z żółtkami i mlekiem. Już poprawione, dzięki za spostrzegawczość😉
UsuńWspaniałe;ja zrobiłam pół na pół-mleko z maślanka. Rewelacja pomimo gofrownicy 1000W.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze i od razu MISTRZOSTWO ŚWIATA! Chrupiace i pyszne! Dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuńGofry bardzo delikatne i chrupiace.Robilam z olejem, następnym razem wyprobuję z masłem.
OdpowiedzUsuńCzy olej nie jest za cięzki.Kiedyś miałam taki przepis z olejem,zawsze wychodziły gumowate.
OdpowiedzUsuńGofry z olejem wychodzą lekkie i chrupiące. W razie wątpliwości można zastąpić go roztopionym masłem.
UsuńCiekawe jak smakują na drugi dzień ��
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakują na drugi dzień 😉
OdpowiedzUsuńNajlepsze, a sporo przepisów juz wypróbowałam. Mam gofrownice DEZAL wiec teoretycznie każde gofry będą ok. Tu jednak przeważył smak i chrupkość. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsze gofry jakie do tej pory zrobiłam. Wychodzą chrupiące nawet w mojej słabej gofrownicy.Robiłam już kilka razy wg tego przepisu. Zawsze są pyszne.
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień tez są dobre ale oczywiście miękkie.
OdpowiedzUsuń