Makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili sprawdzi się zawsze, gdy w kilka minut trzeba przygotować coś smacznego. W mojej wersji ta najpopularniejsza i najprostsza z włoskich past została wzbogacona o dodatek natki pietruszki, parmezanu i delikatnego mięsa z kurczaka. Wykorzystałam mięsko, które zostało po ugotowaniu rosołu, ale oczywiście możecie dodać świeży filet, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku i podsmażyć w pierwszej kolejności. Danie banalne w przygotowaniu zachwyca smakiem. Lekko pikantne dzięki papryczkom, aromatyczne, bo pachnące natką pietruszki i czosnkiem.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 mała papryczka chili / można dać mniej
- 6 ząbków czosnku
- 7 łyżek oliwy extra vergin
- 1 szklanka kurczaka z rosołu pokrojonego w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól morska
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
- Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu podsmażamy na oliwie czosnek i papryczkę (ok 2 minuty). Cały czas mieszamy, pilnujemy, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone mięso kurczaka, smażymy 1-2 minuty.
- Do oliwy z czosnkiem, papryczką i kurczakiem dolewamy wodę z gotowania makaronu, a po chwili także ugotowany makaron. Mieszamy, chwilę podgrzewamy
- Całość posypujemy tartym parmezanem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz