Sprawdzone ciasto na paszteciki z dużą ilością pysznego wytrawnego nadzienia. Paszteciki najczęściej piekę z pieczarkami i podaję jako przekąskę na przyjęciach. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Zrobiłam je w formie 2 długich bagietek, ale można przygotować także w postaci 4 cienkich wałeczków, które jeszcze przed upieczeniem należy pokroić na ok. 4-5 cm. kawałki. W ten sposób otrzymamy ok. 40 małych pasztecików na dwa kęsy. Ponieważ ciasto nie zawiera białek, długo utrzymuje świeżość i pozwala cieszyć się pysznym smakiem pasztecików przez 3-4 kolejne dni. Wystarczy odgrzać je na małym gazie pod przykryciem lub owinąć folią aluminiową i włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Z niewykorzystanych białek polecam upiec bezy lub torcik bezowy
---------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO
- 3-4 żółtka w temp. pokojowej
- 120 g roztopionego masła
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 ml ciepłego mleka
NADZIENIE
- 700 g pieczarek
- 25 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- garść listków świeżego tymianku
DODATKOWO
- 1 roztrzepane żółtko
- 1 łyżka mleka
- nasiona maku lub sezamu do posypania
WYKONANIE
- Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju, przez 5 minut, aż lekko się przyrumienią. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy na talerz.
- Cebulę kroimy jak najdrobniej i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle, przez 5 minut. Posypujemy listkami tymianku, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
- CIASTO:Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Wlewamy lekko ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, roztrzepane żółtka, roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie, co jednak zajmie nam zdecydowanie więcej czasu (ok. 10 minut). Wyrabiamy elastyczne, w miarę luźne, ale nie klejące ciasto, do momentu, gdy zacznie odstawać od ścianek dzieży. Wyjmujemy na oprószony mąką blat i wygniatamy rękoma, przez ok 2 minuty. Formujemy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- Wykładamy na posypany mąką blat i wygniatamy przez ok.2 minuty. Na tym etapie ciasto możemy ponownie włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin lub maksymalnie na 24 godziny, lub od razu piec paszteciki.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x24 cm i grubości 2-3 mm. Następnie tniemy wzdłuż na 2 długie paski o szerokości 12 cm. Wzdłuż ⅓ każdego paska układamy nadzienie. Górną część ciasta zakładamy za farsz i łączymy z dolną. Zwijamy w rulonik, na końcu zlepiając ciasto na całej długości łączenia.
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach układamy na niej uformowane roladki i kroimy nożem na 4-5 cm kawałki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do napuszenia*
- Wyrośnięte paszteciki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180༠C bez termoobiegu
Bardzo fajny przepis, dodaję do zakładek i na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń