Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo mięciutkie ciastka przełożone kremowym serkiem mascarpone. Są słodkie, lekkie i puszyste. Nie można im się oprzeć. Ciastka długo pozostają świeże i w pojemniku do żywności mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Obtoczone w kolorowych cukrowych posypkach i oprószone cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na przyjęciach typu Kinder Party.
CIASTKA
- 1 szklanka mąki
- 1 duże żółtko
- 1/4 szklanki puree z banana ( 1 duży banan)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 60 g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
KREM
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- 25 g masła w temp. pokojowej
WYKONANIE
- KREM: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, aż będzie jasne, puszyste i kremowe. Łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i ubijamy na niskich obrotach miksera. Nie za długo, tylko do połączenia składników
- CIASTKA: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190℃ bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- W średniej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce mieszamy puree z banana ze śmietaną. Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 3 minuty. Dodajemy żółtka i pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Miksujemy do połączenia składników, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian mieszaninę banana i śmietany oraz mąkę z proszkiem i sodą.
- Powstałą masę wkładamy do worka cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskamy kółka o średnicy ok. 4 cm zachowując 3 cm odstępy. Możemy posłużyć się także zanurzaną w wodzie łyżką do lodów lub zwykłą łyżką stołową. Masy nie rozsmarowujemy. Pieczemy 10 minut, aż krawędzie zrobią się jasnobrązowe, ale wierzch pozostanie blady. Odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia.
- Zimne ciastka układamy na blacie spodem do góry. Rozprowadzamy 1 łyżkę kremu na płaskiej podstawie ciastka i przykrywamy drugą połową.
No nie. :D Robiłem całkiem niedawno identyczne. :D
OdpowiedzUsuń