Tradycyjna kanapka z szynką w nowej odsłonie. Z kromkami chleba podpiekanymi na grillu lub w tosterze, przełożona plastrami ogórka, pomidora oraz listkami jędrnej sałaty. Z dodatkiem delikatnego śmietankowego serka wymieszanego ze startą marchewką. Idealna na weekendowy lunch lub lekką kolację. Lekka, wiosenna i bardzo dekoracyjna.
-----------------------------------
SKŁADNIKI/2 kanapki
- 4 cienkie kromki ulubionego chleba
- 4 duże plastry szynki gotowanej / lub innej dobrej jakości
- 4 łyżki kremowego serka śmietankowego / np. Almette lub Philadelphia
- 4 liście dowolnej sałaty
- 8 plastrów pomidora
- 12 plasterków ogórka
- 1 średnia marchewka obrana i starta na tarce
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Kromki chleba opiekamy z dwóch stron w tosterze lub na patelni grillowej.
- Twarożek śmietankowy mieszamy ze startą marchewką i smarujemy nim 4 kromki chleba. Na dwóch kromkach układamy plastry pomidora i listki sałaty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na pozostałych dwóch plasterki ogórka i szynki.
- Składamy na przemian, tzn. kromkę z pomidorem i sałatą łączymy z kromką z ogórkiem i wędliną. Kroimy na pół.
Jaka kolorowa ;D
OdpowiedzUsuńsmakowite! zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń