Ekspresowe w przygotowaniu ciasto na bazie herbatników i maślanego kremu. Intensywnie kawowe, wilgotne, słodkie, posypane prażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Przechowywane pod przykryciem w lodówce dobrze trzyma formę, długo pozostaje wilgotne i świeże oraz łatwo się kroi.
Do jego przygotowania nie potrzeba wymyślnych i drogich składników. Wystarczą herbatniki, kawa, masło i żółtka. Jest więc to raczej ciasto o charakterze codziennym. Krem możemy wzbogacić likierem kawowym lub z orzechów laskowych (Frangelico), choć i bez tego dodatku torcik będzie wyraźny w smaku.
Przygotowanie ciasta nie zajmuje więcej niż 20 minut, jednak należy doliczyć ok. pół godziny na jego schładzanie. Poza tym nawet o połowę możecie zmniejszyć ilość herbatników podanych w przepisie. Wówczas każda warstwa przełożona będzie podwójną ilością kremu.
SKŁADNIKI / na formę o wymiarach 18x18 cm
- 400-500 g herbatników
- 250 g masła w temp. pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej (neski)
- 1 szklanka mocnego naparu kawy / zimnego
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 15 ml likieru Frangelico (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Orzechy prażymy przez ok. 5-7 minut na średnim gazie na suchej patelni, często mieszając. Studzimy. Pocieramy w dłoniach, aby usunąć skórki. Siekamy.
- Miękkie masło miksujemy ok. 2-3 minuty na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo, dosypujemy cukier puder i ucieramy całość na puch. Masło powinno podwoić swoją objętość, zrobić się białe i lekkie.
- Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejne wrzucamy wówczas, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy sypką kawę oraz jeśli używamy likier Frangelico.
- Mieszamy do połączenia składników.
- W zimnym naparze kawy maczamy herbatniki i układamy na szklanym półmisku lub w foremce.
- Każdą warstwę przekładamy przygotowanym kremem.
- Smarujemy nim również wierzch i boki torciku. Posypujemy całość sypką kawą rozpuszczalną oraz posiekanymi orzechami.
- Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Uwielbiam wszelkie błyskawiczne przepisy, a skoro takie cudo da się w szybkim tempie wykonać, to tym bardziej :-)
OdpowiedzUsuń