TORCIK MOCCA BŁYSKAWICZNY

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto na bazie herbatników i maślanego kremu. Intensywnie kawowe, wilgotne, słodkie, posypane prażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.  Przechowywane pod przykryciem w lodówce dobrze trzyma formę, długo pozostaje wilgotne i świeże oraz łatwo się kroi.  

Do jego przygotowania nie potrzeba wymyślnych i drogich składników. Wystarczą herbatniki, kawa, masło i żółtka. Jest więc to raczej ciasto o charakterze codziennym.  Krem możemy wzbogacić likierem kawowym lub z orzechów laskowych (Frangelico), choć i bez tego dodatku torcik będzie wyraźny w smaku.

Przygotowanie ciasta nie zajmuje więcej niż 20 minut, jednak należy doliczyć ok.  pół godziny na jego schładzanie. Poza tym nawet o połowę możecie zmniejszyć ilość herbatników podanych w przepisie. Wówczas każda warstwa przełożona będzie podwójną ilością kremu.

SKŁADNIKI /  na formę o wymiarach 18x18 cm
  • 400-500 g herbatników
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej (neski)
  • 1 szklanka mocnego naparu kawy / zimnego
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 15 ml likieru Frangelico (opcjonalnie)
WYKONANIE
  • Orzechy prażymy przez ok. 5-7 minut na średnim gazie na suchej patelni, często mieszając. Studzimy. Pocieramy w dłoniach, aby usunąć skórki. Siekamy.
  • Miękkie masło miksujemy ok. 2-3 minuty na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo,  dosypujemy cukier puder i ucieramy całość na puch. Masło powinno podwoić swoją objętość, zrobić się białe i lekkie.
  • Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejne wrzucamy wówczas, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy sypką kawę oraz jeśli używamy likier Frangelico.
  • Mieszamy do połączenia składników.
  • W zimnym naparze kawy maczamy herbatniki i układamy na szklanym półmisku lub w foremce.
  • Każdą warstwę przekładamy przygotowanym kremem.
  • Smarujemy nim również wierzch i boki torciku. Posypujemy całość sypką kawą rozpuszczalną oraz posiekanymi orzechami.
  • Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie błyskawiczne przepisy, a skoro takie cudo da się w szybkim tempie wykonać, to tym bardziej :-)

    OdpowiedzUsuń