Kolejny sernik w stylu nowojorskim, tym razem na spodzie z ciasteczek kokosowych i masą serową wzbogaconą puree z ananasa, mlekiem i likierem kokosowym. Do przygotowania puree polecam użyć ananasa z puszki, ponieważ świeży ananas nadałby ciastu niepotrzebnej goryczki.
Sernik wyszedł delikatny, kremowy i zrównoważony w smaku. Żaden ze składników nie dominuje w nim zanadto, więc jeśli chcecie, aby był bardziej wyraźny, zwiększcie ilość likieru kokosowego w masie serowej.
Wierzch sernika wykończyłam warstwą śmietanki kokosowej i posypałam wiórkami kokosowymi.
Sernik idealny na rodzinne imprezy, bardzo podzielny, ładnie prezentuje się na stole.
SKŁADNIKI / forma o średnicy 23-24 cm.SPÓD
- 300 g ciasteczek kokosowych
- 75 g masła, roztopionego
- 20 g wiórków kokosowych
MASA
- 750 g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek
- 100 ml mleczka kokosowego* lub śmietanki 30%
- 30 ml likieru kokosowego
- 1 puszka ananasów w syropie (570 g), dokładnie odsączonych i zblendowanych na puree
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej/pszennej
WIERZCH
- 400 g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 50 g wiórków kokosowych
WYKONANIE
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Jogurt mieszamy w miseczce z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
- SPÓD: Ciasteczka i wiórki miksujemy w malakserze na proszek, a następnie mieszamy z płynnym masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy, mocno dociskając przy pomocy spodu szklanki, wstawiamy do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Na dolnej kratce ustawiamy keksówkę wypełnioną gorącą wodą.
- MASA:Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce lub rozmiksowujemy w malakserze. Przekładamy do dzieży miksera, dodajemy mascarpone i cukier Miksujemy wszystko na małych obrotach miksera, starając się nie napowietrzać masy.
- Cały czas miksując, dosypujemy cukier i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy puree z ananasa, mleczko kokosowe i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.
- Powstałą masę delikatnie wylewamy na przygotowany wcześniej spód, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy jeszcze 70 minut.
- Wyjmujemy keksówkę z wodą i ostrożnie wysuwamy sernik z piekarnika. Na wierzch ciasta wylewamy jogurt wymieszany z cukrem i wiórkami. Pieczemy 15 minut .
- Studzimy stopniowo; 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, kolejne 15 minut przy uchylonych, a następnie wyjmujemy sernik na blat i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Boki zimnego sernika obkrajamy nożem, zdejmujemy obręcz. Wierzch sernika dekorujemy plastrami świeżego ananasa i wiórkami kokosowymi. Kroimy na porcje nożem zanurzanym we wrzątku.
wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSernik naprawdę dobry; mięciutki, kremowy, delikatnie kokosowy; najlepszy z kawałeczkami świeżego ananasa. zdecydowanie wart wypróbowania:-)
Usuńi jak tu przy tych wszystkich zdjęciach dietę trzymać...no jak..? :)
OdpowiedzUsuń