POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z CHILI

Delikatne i mięciutkie steki z polędwiczki wieprzowej zanurzone w bardzo aromatycznej, pikantnej marynacie sporządzonej na bazie chili, czosnku oraz soku i skórki otartej z cytryny.
Wszystkie smaki wzajemnie się przenikają sprawiając,  że danie jest bardzo ożywcze - ostre i lekko kwaśne jednocześnie. Jeśli chcecie, aby danie było łagodniejsze, nie tak ogniste, dodajcie nieco mniej chili.
Według tego przepisu możecie przyrządzić także kotlety jagnięce, filety kurczaka lub np. tuńczyka.
----------------------------------------

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
  • skórka i sok z 1 małej cytryny
  • 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na plasterki
  • 1 czerwona papryczka chili bez pestek, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki gorącej wody lub bulionu
WYKONANIE
  • W szklanej misce mieszamy składniki marynaty: 4 łyżki oliwy, sok i skórkę otartą z cytryny, plasterki czosnku, płatki chili, oregano, a także pokrojone oliwki, sól i pieprz. 
  • Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm. Tak przygotowane wkładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 20 minut w temp. pokojowej, aby mięso dobrze się zamarynowało. 
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Zeskrobujemy z mięsa marynatę i układamy je na patelni. Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią zmniejszamy płomień do średniego i wlewamy marynatę. Dodajemy 2 łyżki gorącej wody lub bulionu i podgrzewamy całość, co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut.
  • Gotowe kotlety przekładamy na półmisek, polewamy marynatą z patelni i posypujemy posiekaną świeżą ostrą papryczką chili.
  • Podajemy z podsmażanymi czosnkowymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz