Delikatne i mięciutkie steki z polędwiczki wieprzowej zanurzone w bardzo aromatycznej, pikantnej marynacie sporządzonej na bazie chili, czosnku oraz soku i skórki otartej z cytryny.
Wszystkie smaki wzajemnie się przenikają sprawiając, że danie jest bardzo ożywcze - ostre i lekko kwaśne jednocześnie. Jeśli chcecie, aby danie było łagodniejsze, nie tak ogniste, dodajcie nieco mniej chili.
Według tego przepisu możecie przyrządzić także kotlety jagnięce, filety kurczaka lub np. tuńczyka.----------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
- skórka i sok z 1 małej cytryny
- 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na plasterki
- 1 czerwona papryczka chili bez pestek, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki gorącej wody lub bulionu
WYKONANIE
- W szklanej misce mieszamy składniki marynaty: 4 łyżki oliwy, sok i skórkę otartą z cytryny, plasterki czosnku, płatki chili, oregano, a także pokrojone oliwki, sól i pieprz.
- Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm. Tak przygotowane wkładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 20 minut w temp. pokojowej, aby mięso dobrze się zamarynowało.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Zeskrobujemy z mięsa marynatę i układamy je na patelni. Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią zmniejszamy płomień do średniego i wlewamy marynatę. Dodajemy 2 łyżki gorącej wody lub bulionu i podgrzewamy całość, co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut.
- Gotowe kotlety przekładamy na półmisek, polewamy marynatą z patelni i posypujemy posiekaną świeżą ostrą papryczką chili.
- Podajemy z podsmażanymi czosnkowymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz