Delikatne zrazy z cielęciny lub polędwiczki wieprzowej. Nadziewane listkami świeżego szpinaku, kawałkami boczniaków i szynką parmeńską, a następnie podsmażone na maśle i ugotowane w sporej ilości białego wina. Na bazie wywaru jaki utworzył się podczas gotowania powstał pyszny i bogaty w smaku sos. Wystarczyło tylko dodać odrobinę śmietany i jak najlepszej jakości musztardy Dijon. Roladki wyszły mięciutkie i wprost rozpływały się w ustach, a kremowy, śmietanowo-musztardowy sos stanowił idealne ich dopełnienie.
___________________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
ZRAZY
- 500 g polędwiczki wieprzowej lub oczyszczonego udźca cielęcego bez kości
- 250 g boczniaków
- 80 g musztardy francuskiej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 garść listków szpinaku
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej / przekrojone na pół
- 4-5 ząbków czosnku/ drobno pokrojonych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SOS
- ok. 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1/2 łyżki musztardy Dijon / użyłam takiej
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej / użyłam takiej
- sok z cytryny do smaku
* zamiast cielęciny możemy użyć polędwiczki wieprzowej, którą należy pokroić w ok. 5 cm grubości plastry, a następnie cieniutko rozbić.
WYKONANIE
- ZRAZY: Mięso kroimy w 5 cm plastry, układamy między dwoma arkuszami folii spożywczej i jak najcieniej rozbijamy .
- Kawałki boczniaków smażymy na 1 łyżce masła z solą i pieprzem. Gdy uzyskają złoty kolor, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze chwilę, aby się zeszklił.
- Plastry rozbitej polędwiczki/cielęciny solimy, posypujemy pieprzem i smarujemy musztardą francuską. Na każdym układamy 1/2 plastra szynki, boczniaka i kilka listków szpinaku. Zwijamy w ruloniki i spinamy wykałaczką.
- SOS: Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Smażymy zrazy, aż ładnie się przyrumienią. Zalewamy je winem tak, aby były nim całkiem pokryte i gotujemy na małym gazie, aż mięso będzie miękkie. Gotowe roladki przekładamy na talerz i wyjmujemy wykałaczki.
- Do sosu powstałego podczas pieczenia dodajemy śmietanę oraz po pół łyżki musztardy francuskiej i Dijon. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Gotujemy na małym gazie przez ok.10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli po tym czasie wydaje nam się zbyt rzadki możemy go lekko zagęścić odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Do gotowego sosu wkładamy roladki i całość podgrzewamy na małym gazie pod lekko uchyloną pokrywką.
- Roladki podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Dobrze smakują z brokułami ugotowanymi na parze.
Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://smaczniprzyjaciele.wordpress.com/2014/03/09/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gosia