Smażone steki z polędwiczki wieprzowej, doprawione tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Podane z sosem z granatu, z dodatkiem miodu i czerwonego wina.
Aby steki nie były zbyt suche, najpierw należy je zrumienić na patelni ze wszystkich stron, a później dopiec w piekarniku.
Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Idealnie sprawdzi się zarówno na eleganckich uroczystościach jak i na codziennym obiedzie.______________________________________
SKŁADNIKI / 4 osoby
STEKI
- 1 polędwica wieprzowa (500 g)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- olej do smażenia
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SOS
- pestki z 2 granatów
- 1 drobno posiekana szalotka
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka zimnego masła
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ bez termoobiegu.
- STEKI: Polędwicę wieprzową myjemy, oczyszczamy z włókien i błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 8 części. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz listkami tymianku.
- Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół, a następnie owijamy nim kawałek polędwicy.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i układamy steki. Smażymy najpierw na boku z końcówką szynki, aby ją skleić, a następnie ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ( patelni nie myjemy) i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, gdyż polędwiczka będzie wówczas zbyt sucha.
- SOS: Ziarna z 2 granatów rozgniatamy widelcem, a następnie przesmażamy z szalotką przez 5 minut, na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Wlewamy czerwone wino i na średnim gazie redukujemy je o połowę. Dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do sosu 1 łyżeczkę zimnego masła.
- Mieszamy i na końcu przecedzamy przez sitko.
- Na każdym talerzu układamy po 2 kawałki mięsa i dekorujemy sosem z granatu. Podajemy z ulubioną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz