Czerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami.
Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku. Następnie wypełniłam ugotowaną kaszą jaglaną wymieszaną z podsmażoną cebulką, cukinią, marchewką i kawałkami kurczaka.
Proporcje farszu można dowolnie modyfikować, zwiększając ilość dodanych warzyw i kurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 3 czerwone papryki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 1 mały filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 4 łyżki oliwy
- sok z ćwiartki cytryny
- przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, 1 łyżeczka kurkumy
SOS POMIDOROWO-BAZYLIOWY
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 garści listków bazylii
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, chili
KREWETKI
- 6 krewetek Black Tiger
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- 50 ml białego wytrawnego wina
DO PODANIA: jogurt naturalny, kiełki brokuła
WYKONANIE
- SOS: Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plasterki a następnie w kostkę.
- Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, słodką papryką i odrobiną chili. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania.
- PAPRYKI myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż będą al dente. Odsączamy, układamy w naczyniu do zapiekania. Nacieramy solą i pieprzem.
- FARSZ: Cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy zamarynowanego kurczaka (2 minuty, na dużym ogniu). Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy starte na tarce warzywa i smażymy często mieszając, na umiarkowanym ogniu, przez około 10 minut, aż zmiękną. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Dodajemy kaszę jaglaną, kurczaka, natkę pietruszki lub kolendrę oraz bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C, bez termoobiegu.
- KREWETKI rozmrażamy (jeśli były mrożone) i oczyszczamy(jeśli nie były oczyszczone). Osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki, papryczkę chili w krążki.
- Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z czosnkiem i papryczką chili. Dodajemy krewetki i smażymy, na umiarkowanym ogniu, po 1 minucie z każdej strony.
- Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
- Układamy po 1 krewetce na każdej połówce papryki. Polewamy masłem z patelni.
- Podajemy na ciepło z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz kleksem jogurtu i świeżymi kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz