MUFFINKI CZEKOLADOWE


Mięciutkie i lekkie jak piórko muffinki czekoladowe. Bardzo delikatne, puszyste i długo utrzymujące świeżość. Z dużą ilością gorzkiej czekolady i naturalnym masłem.
Przygotowanie ich, trwa chwilę, bez konieczności używania miksera. Jak w przypadku innych przepisów na muffiny, składniki mokre dodajemy do suchych i delikatnie łączymy łyżką, widelcem lub szpatułką.
SKŁADNIKI / 12 sztuk
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy.
  • Do jeszcze ciepłej masy dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników.
  • Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki. 
  • Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

2 komentarze: