Czekoladowe muffiny z Coca-Colą. Delikatne i mocno czekoladowe, o lekko gąbczastej, wilgotnej strukturze miąższu. Pięknie rosną i wszystkim smakują. Długo pozostają świeże.
Lubię je za szybkość i łatwość wykonania.
Jeśli chcecie, możecie dodać do środka pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, a wierzch udekorować bitą śmietaną.
Pamiętajcie, że podobnie jak w innych przepisach na muffinki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
SKŁADNIKI / 12 sztuk
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 120 g ciemnego cukru muscovado
- 200 ml Coca-Coli
- 125 ml oleju o neutralnym zapachu
- 2 duże jajka
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i Coca-Colą.
- Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy szpatułką lub widelcem. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy do papilotek. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz