Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na warzywnym bulionie, z dodatkiem passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego. Pożywny dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Wyrazisty w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu.
Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem.
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 500 g młodej kapusty (około 1/2 główki)
- 1,5 litra bulionu (użyłam wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka )
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki (400 g)
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 świeżej papryczki chili / można dać mniej
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 2 świeże pomidory, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
OPCJONALNIE: gęsta, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
WYKONANIE
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i drobno szatkujemy.
- Cebulę i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
- Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry lub półplastry.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
- W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek, papryczkę chili, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kapustę i kaszę jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy na umiarkowanym ogniu, 4 minuty, często mieszając.
- Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 12-15 minut, do miękkości warzyw i kaszy.
- Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory bądź koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut na małym ogniu.
- Dodajemy koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku ( można dodać szczyptę cukru).
- Podajemy z kleksem śmietany i dodatkową porcją koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz