Kruchutkie i delikatne ciasteczka, idealne do herbatki na nadchodzące jesienne wieczory. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Dzieci je uwielbiają, tym bardziej, że same świetnie sobie radzą z ich przygotowaniem.
________________________________________________
SKŁADNIKI / 35 sztuk
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 2 duże żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru (60 g )
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- konfitura lub dżem (jeśli ma duże kawałki owoców, najlepiej zblendować)
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtka, cukier puder i pokrojone w kostkę masło oraz skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników w gładkie i jednolite ciasto (w razie potrzeby, gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (góra/dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek. Kroimy na małe porcje, o wadze 15 g każda. W dłoniach formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
- Układamy na blaszce zachowując odstępy.
- Kciukiem lub końcówką drewnianej łyżki, w każdej kulce nakłuwamy dołek. Uważamy, aby nie przebić ciastka na wylot.
- Łyżeczką nabieramy małe porcje konfitury i przy pomocy drugiej łyżeczki umieszczamy je w wydrążonych dziurkach.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Super te ciasteczka. Pyszne.
OdpowiedzUsuń