MANGO LASSI


Mango lassi to tradycyjny napój indyjski, przygotowany z miąższu mango, jogurtu i mleka lub wody. Pięknie wygląda, pysznie smakuje i doskonale gasi pragnienie. Jest szybki w przygotowaniu, słodki i bardzo sycący. Najważniejsze jest dobrze dojrzałe mango, dzięki któremu napój będzie miał  dużo aromatu i smaku.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 1 dojrzałe mango
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub cukru
  • szczypta mielonego kardamonu i/lub cynamonu
WYKONANIE
  • Mango obieramy i odkrajmy od pestki. Miąższ wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, mleko oraz miód lub syrop klonowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przelewamy do szklanek, dekorujemy szczyptą kardamonu lub/i cynamonem. Gęstość napoju regulujemy mlekiem lub wodą. Ewentualnie dosładzamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz