Mango lassi to tradycyjny napój indyjski, przygotowany z miąższu mango, jogurtu i mleka lub wody. Pięknie wygląda, pysznie smakuje i doskonale gasi pragnienie. Jest szybki w przygotowaniu, słodki i bardzo sycący. Najważniejsze jest dobrze dojrzałe mango, dzięki któremu napój będzie miał dużo aromatu i smaku.
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 1 dojrzałe mango
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub cukru
- szczypta mielonego kardamonu i/lub cynamonu
- Mango obieramy i odkrajmy od pestki. Miąższ wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, mleko oraz miód lub syrop klonowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przelewamy do szklanek, dekorujemy szczyptą kardamonu lub/i cynamonem. Gęstość napoju regulujemy mlekiem lub wodą. Ewentualnie dosładzamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz