Małe bezy wypełnione kremem waniliowym, świeżymi owocami i sosem malinowym. Przed podaniem oprószone cukrem pudrem i posypane uprażonymi wcześniej płatkami migdałów. Beza jest lekka i krucha. Idealnie komponuje się z delikatnym kremem waniliowym i lekko kwaskowatymi owocami.
Nie zmniejszajcie ilości cukru i nie skracajcie czasu ubijania białek z cukrem, bo beza może się nie udać. Krem jest łatwy i szybki w przygotowaniu, nie wymaga oddzielnego ubijania śmietanki i mascarpone. Wszystkie składniki miksujemy jednocześnie. Sos malinowy z powodzeniem zastąpicie konfiturą malinową. Bezy można upiec kilka dni wcześniej.
SKŁADNIKI / 10 sztuk
MINI BEZY
- 2 białka
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru do wypieków
KREM
- 100 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
SOS MALINOWY
- 250 g malin
- 2-3 łyżki cukru (w zależności jak kwaśne są maliny)
DODATKOWO: świeże borówki, maliny, płatki migdałów (uprażone na suchej patelni), listki mięty, cukier puder do posypania
WYKONANIE
- BEZY: Piekarnik nagrzewamy do 120℃ (góra/dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy z małą szczyptą soli, aż zrobi się lekko sztywna piana. Cały czas miksując dosypujemy łyżkę cukru, kolejną porcję cukru dodając dopiero wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne przy rozcieraniu między palcami. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość, być sztywna i błyszcząca. Ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę.
- Łyżką nabieramy porcje piany i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wypukłą stroną łyżki formujemy wgłębienia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 120℃, następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ i suszymy przez kolejne 30 minut. Gotowość sprawdzamy wyjmując jedną bezę. Powinna być lekka i sucha.
- SOS MALIN.OWY: Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty syrop (około 8 minut). Odstawiamy z ognia, studzimy. Można przetrzeć przez sitko.
- KREM: Wszystkie składniki miksujemy przez 2 minuty, aż powstanie gęsty, jednolity krem. Wstawiamy do lodówki, do czasu przełożenia bezy.
- Łyżką nabieramy porcje kremu i wykładamy na bezy. Dekorujemy owocami, listkami mięty i musem malinowym. Posypujemy płatkami migdałów i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz