Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem.
Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem.
Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne zarazem. Idealne do popołudniowej herbatki.
SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g dojrzałych i słodkich śliwek węgierek
DO PODANIA: cukier puder do posypania
WYKONANIE
- ŚLIWKI opłukujemy, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- CIASTO: Masło i jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia.
- Białka dokładnie oddzielamy od żółtek
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (przez 10 minut). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, kolejne dodając, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Następnie w trzech partiach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach i krótko, tylko do połączenia składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
- Przekładamy do formy, rozkładamy śliwki przecięciem do góry i pieczemy 45-50 minut.
- Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz