UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI



Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych  składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem. 
Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem.
Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne zarazem. Idealne do popołudniowej herbatki.

SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 200 g masła
  • 100  g cukru pudru
  • 4 jajka 
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g dojrzałych i słodkich śliwek węgierek
DO PODANIA: cukier puder do posypania
WYKONANIE
  • ŚLIWKI opłukujemy, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • CIASTO: Masło i jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia.
  • Białka dokładnie oddzielamy od żółtek
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. 
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (przez 10 minut). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, kolejne dodając, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Następnie w trzech partiach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach i krótko, tylko do połączenia składników. 
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  • Przekładamy do formy, rozkładamy śliwki przecięciem do góry i pieczemy 45-50 minut.
  • Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz