Prosty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku, z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie.
--------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1 wędzona makrela
- 200 g twarogu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szalotka
- 1 łyżka kaparów, odsączonych
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka w proszku
DO PODANIA: świeży ogórek, rzodkiewka, koperek
WYKONANIE
- Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup oraz wszystkie ości.
- Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy twaróg, jogurt, musztardę oraz pokrojoną cebulkę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki w proszku. Rozcieramy widelcem lub krótko blendujemy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i odsączone kapary.
- Przekładamy do miseczki, podajemy z domowym chlebem oraz plastrami ogórka i rzodkiewki.
Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza!
OdpowiedzUsuń