PIERŚ KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM

Różowe i soczyste piersi kaczki podane z lekko pikantnym i gęstym sosem śliwkowym. Przygotowane według sprawdzonej i niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki.
Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 piersi kaczki ze skórką
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
SOS ŚLIWKOWY
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • szczypta chili w proszku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200℃, z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. 
  • SOS ŚLIWKOWY: wszystkie składniki mieszamy w rondelku i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia. Przed samym podaniem podgrzewamy.
  • PIERSI KACZKI nacinamy od strony skórki w kratkę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kładziemy na zimnej patelni (najlepiej takiej, którą później będziemy mogli wstawić do piekarnika) skórką do dołu i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez 15 minut, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Jeśli patelnia nie może być używana w piekarniku, wraz z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę. 
  • Podsmażone piersi wkładamy skórką do góry, do piekarnika i pieczemy 10 minut (soki jakie wyciekły z mięsa podczas pieczenia przelewamy do rondelka z sosem śliwkowym), przekładamy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły.
  • Podajemy w całości lub pokrojone w plastry, z gorącym sosem śliwkowym i ulubionymi dodatkami np. z ziemniaczkami podsmażonymi na wytopionym (ze smażenia skórki) tłuszczu. 


1 komentarz: