Chrupiące, cieniutkie i pełne smaku placki ziemniaczane. Z dodatkiem cebulki, czosnku i pieprzu ziołowego. Idealne na szybki obiad po pracy. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Pyszne także z sosem pieczarkowym lub gulaszem.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 24 sztuki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowegoolej do smażenia
DO PODANIA: jogurt naturalny lub śmietana 18%
______________________________________
WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy i razem z cebulą i czosnkiem ścieramy na tarce o małych oczkach. Wykładamy na drobne sito umieszczone nad miską, odstawiamy na 10 minut. Na koniec dociskamy dłonią starte ziemniaki i odlewamy jeszcze więcej soku. Wodę która zebrała się w misce ostrożnie odlewamy, pozostawiając skrobię która zebrała się na spodzie.
- Masę ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajka i mąkę oraz skrobię pozostałą na dnie miski. Mieszamy przed samym smażeniem.
- Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju. Łyżką wykładamy porcje masy i rozprowadzamy na dość cienkie placki. Smażymy na średnim ogniu, przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Podajemy gorące, z jogurtem lub śmietaną. Opcjonalnie można posypać płatkami soli morskiej lub/i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz