Bardzo smaczny i ekspresowy w przygotowaniu sos ze świeżych pieczarek, drobno pokrojonej cebulki, czosnku i śmietanki. Z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Tuż przed podaniem, oprószony różowym pieprzem i skropiony sokiem z cytryny.
Sos pieczarkowy jest idealnym dodatkiem do makaronu, mięs i wszelkiego rodzaju klusek.
Aby miał jak najbardziej jasny kolor, do jego przygotowania zawsze wybieram młode, białe pieczarki i jeszcze przed smażeniem skrapiam je sokiem z cytryny. Gęstniejący sos możemy rozcieńczyć ciepłym bulionem lub wodą.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 2 PORCJE
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 2 łyżki tartego parmezanu / można pominąć
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 garść posiekanej natki pietruszki lub/i szczypiorku
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Pieczarki opłukujemy, osuszamy. Większe kroimy na grube plastry, mniejsze zostawiamy w całości. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki.
- Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, aż będzie bardzo miękka i szklista (8 minut). Nie rumienimy, często mieszamy. Dodajemy starty czosnek i smażymy 1 minutę.
- Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy 2 minuty, często mieszając.
- Wlewamy śmietankę i gotujemy przez kolejne 2 minuty, dodajemy sok z ćwiartki cytryny i opcjonalnie także parmezan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i/lub szczypiorkiem.
- Podajemy z pokrojoną na cząstki cytryną do wyciśnięcia. Każdą porcję dekorujemy roztartymi w palcach ziarenkami różowego pieprzu.
Dlaczego nie zgęstniał mi ten sos ? :(
OdpowiedzUsuńMoże pieczarki smażyły się na zbyt małym ogniu i puściły wodę ? Sos powinien zgęstnieć, jeśli pogotujesz go bez przykrycia przez kilka minut lub jeśli to nie pomoże trzeba zagęścić go 1 łyżeczką mąki rozartą w miseczce z 1-2 łyżkami zimnej wody. Po dodaniu do sosu, zagotować.
Usuń