SOS PIECZARKOWY

Bardzo smaczny i ekspresowy w przygotowaniu sos ze świeżych pieczarek, drobno pokrojonej cebulki, czosnku i słodkiej śmietanki. Opcjonalnie także z chudym boczkiem i ugotowanymi do miękkości suszonymi borowikami. Podany koniecznie z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Tuż przed samym podaniem, oprószony różowym pieprzem i skropiony sokiem z cytryny.
Sos pieczarkowy jest idealnym dodatkiem do makaronu, mięs i wszelkiego rodzaju klusek. 
Aby miał jak najbardziej jasny kolor, do jego przygotowania zawsze wybieram młode, białe pieczarki i jeszcze przed smażeniem skrapiam je sokiem z cytryny. Gęstniejący sos możemy rozcieńczyć ciepłym bulionem lub wodą.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 łyżki masła - najlepiej klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu / można pominąć
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki lub/i szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
OPCJONALNIE: kilka plasterków chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę lub/i kilka suszonych borowików namoczonych i ugotowanych w małej ilości wody, przez ok 20 minut
DODATKOWO: pokrojona na cząstki cytryna, różowy pieprz
WYKONANIE
  • Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
  • Na średniej patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, aż będzie bardzo miękka i szklista. Nie rumienimy zbyt mocno, często mieszamy. Dodajemy  starty czosnek i pokrojony w kostkę boczek, jeśli używamy. Chwilkę smażymy. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy 5 minut, często mieszając. Opcjonalnie dodajemy ugotowane i odsączone borowiki
  • Wlewamy śmietankę i gotujemy przez kolejne 2 minuty, pod koniec dodajemy tarty parmezan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i/lub szczypiorkiem.
  • Podajemy z pokrojoną na cząstki cytryną do wyciśnięcia. Każdą porcję dekorujemy roztartymi w palcach ziarenkami różowego pieprzu.

2 komentarze:

  1. Dlaczego nie zgęstniał mi ten sos ? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może pieczarki smażyły się na zbyt małym ogniu i puściły wodę ? Sos powinien zgęstnieć, jeśli pogotujesz go bez przykrycia przez kilka minut lub jeśli to nie pomoże trzeba zagęścić go 1 łyżeczką mąki rozartą w miseczce z 1-2 łyżkami zimnej wody. Po dodaniu do sosu, zagotować.

      Usuń