Ugotowana kasza gryczana, smażona na masełku z suszonymi i świeżymi pomidorami, karczochami, szpinakiem i czosnkiem.
Przygotowując to danie, najlepiej wykorzystać kaszę pozostałą z obiadu.
Sprawdzi się np. na bezmięsny obiad lub lekką kolację. Można też zapakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy.
------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- kilka kawałków karczochów ze słoiczka
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść świeżych pomidorków koktajlowych
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka listków natki pietruszki
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pomidory na połówki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.
- Na szerokiej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, często mieszając. Nie rumienimy.
- Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy szpinak. Gdy tylko zwiędnie, dorzucamy suszone pomidory, karczochy i koncentrat pomidorowy. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy 1 minutę.
- Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Posypujemy listkami natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz