KIEŁBASA PIECZONA Z WARZYWAMI

Smaczne i proste do przygotowania danie, z kiełbaską w roli głównej (warto postarać się o to, by była jak najlepszej jakości). 
Z czerwoną papryką, cebulką, czosnkiem i ziemniakami. Doprawione suszonym oregano, słodką papryką i chili. Podane z musztardą francuską i ketchupem.
Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a później całe danie w zasadzie robi się samo. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać z przyprawami i ułożyć w żaroodpornej formie (ziemniaków nie trzeba wcześniej obgotowywać). Na koniec podlać winem lub wodą i upiec w piekarniku, do miękkości ziemniaków i zrumienienia kiełbaski.
Można podać z surówką coleslaw lub z kiszonej kapusty. 
---------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 200-300 g kiełbasy (białej parzonej lub zwykłej, niezbyt twardej, np wiejskiej)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300 g ziemniaków(około 3 sztuki)
  • 2 łyżki oliwy 
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka suszonego oregano i słodkiej czerwonej papryki, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, bulionu lub wody
  • opcjonalnie: garść pomidorków cherry i 1/3 cukinii (pokrojonej w grube plastry)
DO PODANIA: musztarda francuska (lub zwykła), ketchup, bazylia/ natka pietruszki /koperek

WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Przygotowujemy formę do zapiekania, o wymiarach około 20x30 cm.
  • Kiełbasę kroimy na 10 cm. kawałki, nacinamy skórkę na krzyż i wkładamy do formy.
  • Cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli warzywa są duże). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na 4-6 kawałków. Czosnek obieramy. Przekładamy do formy z kiełbasą. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i słodką papryką oraz szczyptą chili . Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.
  • Powoli, tuż przy brzegach formy, wlewamy wino lub bulion. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa się przyrumieni. 
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy pomidorki i cukinię, jeśli używamy. Można lekko przemieszać całość.
  • Na upieczone kiełbaski wykładamy niewielką ilość musztardy francuskiej lub zwykłej oraz ketchup. Posypujemy listkami bazylii lub natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz