Zdrowy, kolorowy i pyszny deser z nasionami chia. Z dodatkiem mleka kokosowego i zmiksowanych na puree owoców.
Nieprzyzwoicie smaczny;-)
Polecam na śniadanie lub podwieczorek.
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki nasion chia
- 1/2 mango
- 2 kiwi
- 1 szklanka malin + 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- borówki
- pestki migdałów
WYKONANIE
- Do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy syrop klonowy i nasiona chia. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę.
- W wysokim wąskim naczyniu blendujemy kolejno: mango, kiwi i na koniec maliny z ksylitolem lub cukrem. Mus z malin można dodatkowo przetrzeć przez sitko.
- Do szerokich szklanek wykładamy warstwami: mus z mango, pudding chia oraz mus z malin i kiwi. Dekorujemy borówkami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz