Makaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem).
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE- 150 g makaronu rigatoni lub penne
- 150 g pomidorków cherry
- 150 g zielonych szparagów
- 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka
- 150 ml śmietany 30%
- 80 g gorgonzoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 biała mozzarella
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki orzeszków piniowych
WYKONANIE
- Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodyżki kroimy na 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości.
- Pomidorki cherry kroimy na połówki, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce.
- Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy łodyżki szparagów, a na 1 minutę przed końcem, także główki. Odcedzamy, mieszamy z suszonymi pomidorami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu
- W małym rondelku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy starty czosnek i podzieloną na kawałki gorgonzolę. Lekko solimy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia.
- Na spodzie naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm, rozprowadzamy 1/3 sosu śmietanowego. Wykładamy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami. Dodajemy pomidorki cherry i wykładamy pozostały sos. Delikatnie mieszamy.
- Na wierzchu rozkładamy podzieloną na kawałki mozzarellę, posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż ser się lekko przyrumieni. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz