MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY


Prosty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto. 
Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko. 
Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. 

SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
  • 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • mała szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
KREM
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • DODATKOWO: bezpestkowe ciemne winogrona (pokrojone na połówki) lub borówki, jeżyny, maliny
WYKONANIE
  • KRUCHY SPÓD: Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy lub ręką łączymy składniki w gładką kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 15-30  minut do lodówki
  • Formę o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu.
  • Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej (lub arkuszami papieru do pieczenia) i rozwałkowujemy na cienki placek, o wymiarach nieco większy niż spód przygotowanej blachy.
  • Odklejamy od ciasta jeden arkusz folii i ostrożnie przenosimy do formy (stroną z folią do góry). Odklejamy folię, boki i spód ciasta lekko dociskamy do formy.
  • Spód ciasta nakłuwamy widelcem. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.
  • KREM CZEKOLADOWY: Do rondelka wsypujemy cukier i kakao. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy śmietankę. Stawiamy na ogniu, dodajemy masło i zagotowujemy. 
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, do otrzymania gładkiego kremu. 
  • Wylewamy na spód ciasta i zostawiamy na 30 minut do lekkiego przestygnięcia. Układamy owoce, wstawiamy do lodówki, aż krem całkowicie zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz