Prosty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto.
Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko.
Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko.
Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem.
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
- 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 4 łyżki kakao
- mała szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
KREM
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- DODATKOWO: bezpestkowe ciemne winogrona (pokrojone na połówki) lub borówki, jeżyny, maliny
WYKONANIE
- KRUCHY SPÓD: Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy lub ręką łączymy składniki w gładką kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki
- Formę o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu.
- Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej (lub arkuszami papieru do pieczenia) i rozwałkowujemy na cienki placek, o wymiarach nieco większy niż spód przygotowanej blachy.
- Odklejamy od ciasta jeden arkusz folii i ostrożnie przenosimy do formy (stroną z folią do góry). Odklejamy folię, boki i spód ciasta lekko dociskamy do formy.
- Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.
- KREM CZEKOLADOWY: Do rondelka wsypujemy cukier i kakao. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy śmietankę. Stawiamy na ogniu, dodajemy masło i zagotowujemy.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, do otrzymania gładkiego kremu.
- Wylewamy na spód ciasta i zostawiamy na 30 minut do lekkiego przestygnięcia. Układamy owoce, wstawiamy do lodówki, aż krem całkowicie zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz